Combo Design Tips

Een vlek op je meubel is niet iets waar je blij van wordt. Dus wat kun je doen bij vlekken?


Stoffen meubels

Vloeistoffen kunnen bij stoffen meubels, ondanks het impregneren, niet blijven liggen en in het stof trekken. Dit zou geen schade moeten geven aan het product. De stof blijft door het impregneren beschermd voor vloeistoffen.

 • Als er helaas wel een vlek in de stof zit, is het bij het verwijderen belangrijk om een deppende beweging te maken en nooit te wrijven. Met een deppende beweging vergroot je de vlek niet en krijg je de vlek het makkelijkst uit het meubel. Is je product van katoen of linnen? Bij het verwijderen kan bij deze stoffen ook een deel van de pigment verwijderd worden. Hierdoor krijgt het product sneller een lichtere plek, wat niet meer te herstellen is.
 • Dep met een schone witte doek of tissue (Let op: bedrukte tissue kan afgeven) de gemorste vloeistof op. Door van buiten naar binnen te werken, voorkom je dat de vlek in het product groter wordt.
 • Heb je nu een vaste substantie op het product gemorst, gebruik dan een botte kant van een mes of een spatel. Zo krijg je de substantie het makkelijkst van je product af. Spuit daarna de vlek in met James vlekkenspray (lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing).
 • Geen vlekkenspray in huis? Gebruik dan een met water vochtige witte doek of tissue en dep daarmee de vlek. Let hierop dat je de doek of tissue vaak uitspoelt. Ga net zolang door totdat de doek of tissue geen kleur meer opneemt van het gemorste vloeistof. Met koud water haal je bloed- of fruitvlekken uit de meubel. Gebruik warm water bij alle andere vlekken.

Leren meubels

Bij leren meubels wordt er gebruik gemaakt van een ander onderhoudsadvies. Volg hieronder de algemene adviezen voor leren meubels op:

 • Een leren meubel moet goed verzorgd worden om het leer soepel en mooi te houden. Gebruik hiervoor een verzorgingsproduct, dat geschikt is voor het type leer van je meubel. Het advies is om de 6 maanden het meubel opnieuw te behandelen. Reinig hiervoor eerst het leer en breng na het drogen het verzorgingsproduct aan.
 • Gebruik voor de dagelijkse reiniging een vochtige witte doek en bij voorkeur gedemineraliseerde water of afgekoeld gekookt water.
 • Vermijd hard wrijven bij het reinigen of verwijderen van een vlek. Het leer kan onherstelbaar worden beschadigd. Vlekken van vloeistoffen kan je het beste opdeppen met een absorberende onbedrukte witte tissue of een witte doek.• Is er een vlek ontstaan in het leer? Let op tijdens het verwijderen van een vlek of reinigen dat je niet hard wrijft. Hierdoor kan het leer worden beschadigd. Is er een vlek ontstaan door vloeistof, gebruik dan een witte doek of tissue om de vlek op te deppen.
 • Nog steeds een vlek te zien? Gebruik dan een geschikte vlekkenspray voor het leer van je product.

Kunstleren meubels

Voor onderhoud van een kunstleren meubel kun je dit advies opvolgen.

 • Gebruik een verzorgingsproduct voor het kunstleren meubel om alles mooi te houden. En herhaal de behandeling elke 6 maanden (of vaker indien nodig).
 • Gebruik voor de dagelijkse reiniging een vochtige witte doek en bij voorkeur gedemineraliseerde water of afgekoeld gekookt water.
 • Is er een vlek ontstaan in het kunstleer? Let op tijdens het verwijderen van een vlek of reinigen dat je niet hard wrijft. Hierdoor kan het leer worden beschadigd. Is er een vlek ontstaan door vloeistof, gebruik dan een witte doek of tissue om de vlek op te deppen.