Combo Design Tips

Een vlek op je meubel is niet iets waar je blij van wordt. Wat te doen bij vlekken?

Vlekken of vuil op stoffen meubels

Ondanks het impregneren kan het gebeuren dat gemorste vloeistoffen niet op de stof blijven liggen en in de stof trekt. Dit is geen probleem; de stof is nog steeds beschermd en de vlekkenservice blijft van kracht.

 • Zorg dat je, als je een vlek wilt verwijderen, je altijd een deppende beweging maakt, nooit wrijven. Vooral katoen en linnen zijn gevoelig voor ontkleuren of verkleuren, hierbij bestaat de kans dat je (ook met alleen maar water) niet alleen de vlek verwijdert, maar ook een deel van de pigmenten van de stof, met als effect: een lichtere of wittige plek. Dit is niet meer te herstellen of bij te kleuren.
 • Dep gemorste vloeistof met een schone witte doek of tissue (Pas op: bedrukt keukenpapier kan afgeven). Werk altijd van buiten naar binnen, zo voorkom je dat de vlek groter zal worden.
 • Vaste(re) substanties kan je met de botte kant van een mes of een spatel verwijderen. Vervolgens spray je de vlek in met de Cleantex vlekkenspray. (Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing).
 • Heb je geen Cleantex in huis? Dep met een met water bevochtigde witte doek over de vlek. Spoel de doek herhaaldelijk uit en ga door zolang de doek nog kleur opneemt van de gemorste vloeistof. Gebruik koud water bij bloed- of fruitvlekken en warm water bij andere vlekken.

Vlekken of vuil op leer

Al onze leersoorten vragen om een ander onderhoudsschema. Op deze pagina vind je meer informatie over de leersoorten en de mate van onderhoud dat erbij komt kijken. Hieronder volgen enkele algemene adviezen:

 • Behandel de meubels voordat je deze in gebruik neemt met een verzorgingsproduct, geschikt voor het type leer dat gebruikt is voor de stoffering. Je meubel moet elke 6 maanden opnieuw behandeld worden, waarbij je eerst het leer reinigt en na het drogen het verzorgingsproduct voor leer aanbrengt.
 • Voor de dagelijkse reiniging kan je het leer afnemen met een vochtige witte doek. Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water of afgekoeld gekookt water.
 • Vermijd hard wrijven bij het reinigen of verwijderen van een vlek. Het leer kan onherstelbaar worden beschadigd. Vlekken van vloeistoffen kan je het beste opdeppen met een absorberende onbedrukte witte tissue of een witte doek.
 • Is de vlek niet geheel verwijderd, gebruik dan bijvoorbeeld Natural Leather Cleaner.

Vlekken of vuil op kunstleer

 • Behandel de meubels voordat je deze in gebruik neemt met Leatherlook Clean & Care. Herhaal elke 6 maanden deze behandeling (of vaker indien nodig of gewenst).
 • Voor de dagelijkse reiniging kan je het kunstleer afnemen met een vochtige witte doek. Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water of afgekoeld gekookt water.
 • Vermijd hard wrijven bij het reinigen of verwijderen van een vlek. Het kunstleer kan hierdoor onherstelbaar worden beschadigd. Vlekken van vloeistoffen kan je het beste opdeppen met een absorberende onbedrukte witte tissue of een witte doek.