Onderhoudstips

Combo Design tips Houd je producten langer mooi met deze tips.

Tip 1: Direct daglicht vermijden

Door daglicht verkleurt elke bekleding en elk materiaal na verloop van tijd in meer of mindere mate. Het beste is om direct daglicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden. Ook voor houten meubels geldt dat direct daglicht ervoor zorgt dat het hout kan verkleuren. Het is daarom verstandig om meubels zo te plaatsen dat het daglicht er niet te veel grip op krijgt.

Tip 2: Onderhoud: één keer per week stofzuigen

Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels. Op meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht en om hiervoor een mondstuk met zachte borstel te gebruiken die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Het mondstuk mag geen uitsteeksels hebben die de stof kan beschadigen. Strijk voorzichtig over de bekleding. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier worden ook stofdeeltjes zoals zand, die op termijn schade veroorzaken, verwijderd.

Tip 3: Let op met scherpe voorwerpen

Let op scherpe voorwerpen en klittenband. Veel stoffen en leersoorten zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband.

Tip 4: Dagelijks onderhoud hout

Neem voor dagelijks onderhoud jouw meubel af met een licht vochtige doek en wrijf daarna het meubel droog met een schone droge doek. Let op: gebruik geen schuurmiddelen of glansmiddelen met siliconen op een gelakt meubel. Maak gebruik van vilten dopjes of onderzetters onder voorwerpen die je op het houten meubel plaatst. Kunststof dopjes kunnen vlekken geven die niet meer te verwijderen zijn.

Tip 5: Let op met zware, harde, hete of scherpe voorwerpen

Zware, harde of scherpe voorwerpen kunnen deukjes of krassen veroorzaken in hout. Plaats hete voorwerpen nooit direct op een meubel van hout. Hierdoor ontstaan kringen die niet meer verwijderd kunnen worden.


Tip 6: Luchtvochtigheid

Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Als gevolg hiervan kunnen lijmnaden verschuiven, kan een houten blad hol of bol gaan staan of ontstaan er kopsekantscheurtjes. Om deze gevolgen te beperken is het belangrijk de kamertemperatuur tussen de 15°C en 24°C te houden met een luchtvochtigheidgraad tussen de 45% en 60%.