Textiel onderhoud

Daar staat hij dan, je nieuwe gestoffeerde meubel. En daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een gestoffeerd meubel heeft wat aandacht nodig om de kwaliteit zo lang mogelijk te behouden.

Stof wordt geproduceerd in batches, het is onvermijdelijk om kleurverschillen te voorkomen tussen deze batches. Houdt hier rekening mee mocht u uw interieur willen uitbreiden met meubels van dezelfde stof in de toekomst. Houdt er ook rekening mee dat door licht en warmte uw bank snel kan verkleuren. Plaats meubelen bekleed met stof niet in direct zonlicht of tegen een warmtebron, zoals een verwarming of haard. Donkere stoffen zullen eerder last hebben van verkleuring dan lichte stoffen. Ook plooivorming is niet te voorkomen.

Wij raden u aan uw meubel te laten impregneren door een erkend bedrijf als Protexx. Protexx geeft 5 jaar vlekgarantie en reinigt indien nodig vlekken op locatie. Vlekverwijderaars of schoonmaakmiddelen bevatten vaak agressieve middelen, die uw bank kunnen aantasten. Wij adviseren u de website www.james.eu te raadplegen voor het verwijderen en reinigen van vlekken. Losse rug- of sierkussens kunnen gewassen worden, mits dit op het verzorgingsetiket staat aangegeven.


Algemene tips voor het onderhouden van textiel

  • Knip of haal lussen er nooit af, maar stop ze terug in het weefsel.
  • Stofzuigen met een glad mondstuk en eventueel borstelen met een zachte meubelborstel.
  • Houd ook de naden op het meubel stof en vuilvrij.
  • Vermijd direct zonlicht.
  • Reinig de meubelstof regelmatig, dit verlengt de levensduur.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen, deze zijn vaak minder geschikt voor meubelstoffen.
  • Gebruik nooit zeep of afwasmiddel.

Eén keer per week stofzuigen
Om het gestoffeerde meubel zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om deze stofvrij te houden. Hoewel je het stof waarschijnlijk niet met het blote oog zal zien, is het er wel degelijk. Daarom raden wij aan om meubels één keer per week te stofzuigen. Gebruik hiervoor een lage stand op de stofzuiger en een zacht opzetstuk. Strijk voorzichtig met het zachte mondstuk over de bekleding. Stoffen met een vleug dien je altijd met de richting mee te strijken. 

Let op met scherpe voorwerpen
Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen als gespen, nagels van huisdieren en ringen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Om halen en lussen in de stof te voorkomen, is het belangrijk om op te letten met scherpe voorwerpen.

Eerste hulp bij vlekken
Je hebt iets gemorst op de bank, wat nu? Over het algemeen dienen vlekken direct verwijderd te worden. Vaste bestanddelen kunnen met een lepel verwijderd worden van de stof. Daarna kan een lichtvochtige theedoek met onthard water op de vlek geplaatst worden. Deze doek mag je laten liggen totdat de doek helemaal opgedroogd is. Zo absorbeert de theedoek zoveel mogelijk vloeistof uit de bekleding. 
Werk altijd van naad tot naad. Wij adviseren om dit te herhalen, totdat de vlek niet meer afgeeft. Let wel op met wol en synthetische stoffen. Deze zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en deze reinigingsmiddelen kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van ossengalzeep, groene zeep of een ander reinigingsmiddel.

Let op: wrijven of deppen op de vlek veroorzaken onherstelbare beschadigingen van het weefsel.
Daarnaast verwijzen we naar LCK Nederland of James voor aanvullende informatie over vlekverwijdering.

Verder behandelen
Laat je eerst goed informeren, voordat je verder aan de slag gaat met de vlek. Je wilt natuurlijk voorkomen dat verkeerde reinigingspogingen leiden tot ergere schade. Als je een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een plek uit het zicht. Laat na reiniging de stof volledig drogen voordat je het meubel weer in gebruik neemt. Op de website van James en LCK Nederland vind je uitgebreide informatie over het verwijderen van vlekken.